Utrinki s pohoda na FRATAR 1353m

Nazaj na Novice in obvestila

Utrinki s pohoda na FRATAR 1353m

V soboto 11.05.2024 smo se kamniški planinci v zgodnjih jutranjih urah odpravili na planinski izlet, ki sprva ni kazal , da bi šli kam v gore saj smo se odpravili proti morju., natančneje proti Reki. Po prihodu na naše izhodišče, vas Podkilavac, ki se nahaja na robu Grobničkega polja, popeljem prijetno druščino v smeri kanjona Mudni Dol.

Pot nas je sprva vodila po redkem primorskem gozdu, nato smo začeli hoditi po kamnitem hudourniku Sušica in tudi gozd je postajal vse bolj gost. Dolina je postajala vse ožja, dokler nismo prišli do skale, kjer ni bilo več prehoda. Mal sem se pohecala , da smo se izgubili, vendar so takoj opazili v skalo pritrjene skobe in napeljano jekleno vrv, s pomočjo katere smo premagali oviro, za katero smo sprva mislili, to je to. In to ni bilo to, kajti sledilo jih je še kar nekaj, sicer ne toliko težavnih prehodov, pa vendar so nekateri, ki jim je narava dala malo krajše noge, potrebovali kar nekaj spretnosti, da so premagali vse te ovire. Na nekaterih mestih je bil kanjon tako ozek, da smo mislili, da nismo več planinci, ampak jamarji. Po dveh urah hoje v kanjonu, se je začela soteska pred nami odpirat in zdaj smo bili prepričani, da nas ne more več nič presenetiti. Čakalo nas je še kar nekaj hoje do vrha, zato smo naredili daljši postanek, da smo se okrepčali in malo spočili. Pot smo nadaljevali po travnatem pobočju, ki je kmalu
prešel v pravi gozd in se zopet nadaljeval po travnatem pobočju. Tukaj se je prikazal lep razgled po Kvarnerskem zalivu, na Opatijo, Učko, le Reka se je videla z svojimi največjimi nebotičniki, saj jo je zakrival hrib nad njo. Prišli smo do sedla, ter nadaljevali v smeri proti samemu vrhu na Fratar. Ob poplezavanju smo uživali, ter vrh dosegli po 4o minutah. Vrh nam je ponujal prekrasne poglede. Na vzhodu smo videli smučišče Platak, na jugu morje z Kvarnerskim zalivom in proti zahodu se nam je kazala Učka. Ves šesturni trud je bil poplačan z res prekrasnim razgledom. Po obveznem slikanju je sledil spust po zahodni strani hriba. Po dobri pol ure hoje smo prispeli do koče Hahlić s prijaznim osebjem, kjer je bila opravljena tudi analiza ture.
Sledil je še dve urni sestop v dolino, po tako imenovani poti Za Kolcami. Prijetno utrujeni in polni vtisov se odpeljemo proti Kamniku.
In naj zaključim s stavkom Jožeta: Orientacijsko zelo zahtevna tura, začinjena z hudourniško sotesko je bila pravo odkritje za večino nas udeležencev nad Grobniškim poljem. Zato, najlepša so doživetja ob skalah in dobri družbi s frišno vodnico in izkušenima pomočnikoma.

Tekst in fotografije: Barbara Koželj

Nazaj na Novice in obvestila