Odsek za planinske poti

V okviru Odseka za planinske poti Planinskega društva Kamnik deluje 13 markacistov, ki skrbimo za 94 kilometrov večinoma visokogorskih planinskih poti. Smo prostovoljni planinski delavci, ki na organiziran način skrbimo za vzdrževanje planinskih poti – ureja jih Zakon o planinskih poteh. Naše delo obsega čiščenje, vzdrževanje in markiranje planinskih poti, postavitev usmerjevalnih tabel, popravilo in vzdrževanje jeklenic in klinov ter dodatne opreme na planinskih poteh in usposabljanje prostovoljcev za samostojno delovanje markacistov. Osnovni znak, s katerim označujemo planinsko pot je Knafelčeva markacija. Je bela pika obdana z rdečim kolobarjem. Knafelčeva markacija je zaščitena in jo lahko za označevanje planinskih poti uporabljajo le markacisti. 

Markacist lahko postane vsak, ki ga tako delo veseli in je pripravljen vsako leto sodelovati na akcijah vzdrževanja planinskih poti. Spodnja meja starosti je 16 let, članstvo v planinskem društvu in opravljeni tečaj v organizaciji Komisije za planinske poti. Delo je zelo raznoliko, od barvanja markacij do zahtevnega popravila jeklenic, tako da se za vsakega najde njegovim zmožnostim primerno opravilo.

Vsakega novega člana bomo zelo veseli!

Zaradi velikega števila kilometrov poti in večnega primanjkljaja sredstev za vzdrževanje le teh, pa nam lahko pomagate tudi s prostovoljnimi prispevki z nakazilom ali pa nas podprete tako, da postanete član društva PD Kamnik.
V slučaju poškodbe poti prosimo vse planince, da nam to javijo na sedež društva ali nam pišite na e-naslov: planinske.poti@pdkamnik.si

Planinske poti si lahko ogledate na povezavi https://poti.pzs.si/, stanje poti pa pred odhodom preverite na https://stanje-poti.pzs.si/

Varen korak!