Spet v planine s prijatelji iz Trofaiacha

Nazaj na Novice in obvestila

Spet v planine s prijatelji iz Trofaiacha

Zadnja leta so nam grenile življenje epidemija in razne ovire žal med njimi tudi žalostne. Naj omenim samo vesele, saj nam je v lanskem letu uspelo energetsko obnoviti obe naši koči. Kljub dobri operativi in zagnanim članom pa nam je kar dvakrat odpadlo naše druženje z našimi planinskimi prijatelji iz Trofaiacha. V lanskem letu smo staknili glave z močno željo, da naša srečanja ostanejo znak dobrega sodelovanja občine Kamnik in pobratenega mesta Trofaiach iz avstrijske Štajerske.

Med začetki sodelovanja, ki segajo vse  tja v leto 2004 se je zgodilo marsikaj lepega. Naši člani so polni dobrih zgodb. Med tem so Naturfreunde praznovali 100. letnico obstoja, naše društvo pa je letos doseglo 130. obletnico. Vendar generacije se menjajo, ljudje prihajajo in odhajajo zato je bil naš izziv, da obdržimo stik. Mislim, da nam je tokrat uspelo.

V soboto, 6. maja 2023 so v naše kraje prišli planinci iz Trofaiacha. To je seveda en najlepših trenutkov na Planini (Velika planina). Planina polna žafranov in buhtenja prihajajoče pomladi z zasneženimi Kamniško-savinjskimi Alpami v ozadju. Kako naj jim prikrajšamo ta trenutek. V lepi zasedbi, skupaj 23 planincev smo se odpravili proti Ušivcu čez Stolniški stan proti kapeli Marije Snežne. Na videz kratek izlet je naenkrat postal fotografski natečaj. Vsi smo bili navdušeni. Še mi, ki smo take Planine vajeni. Na Stanu nas je počakal bajtar in naš dolgoletni vodnik Miro Uršič in njegov zet Peter, ki je tudi naš vodnik. Gostoljubno sta nas sprejela ter našim gostom pokazal tudi notranjost koče. Vsi smo bili tako navdušeni nad kuliso, da nas je na koncu začel preganjati čas. Odpravili smo se še do najvišje točke Velike planine – Gradišča. Na poti nazaj smo zavili mimo Zelenega roba in se ustavili pri naših gorskih reševalcih. Presenečenj kar ni bilo konca. Tam so nas pričakali gorska reševalca in vodnika Bojan Pollak in Matjaž Ravnikar z ženo Jelko. Dobro, da se nam je mudilo drugače bi verjetno bili še vedno tam. Bojan nam je prijetno popestril dan z poznavanjem planine. Da je naše srečanje obrodilo sadove pa so bili zaslužni prav vsi prisotni. Andrej Slak, ki je kot načelnik vodniškega odseka prevzel vodenje in organizacijo ture in vsi ostali vodniki Katja Tabernik, Uroš Resnik in že omenjeni. Prvotno idejo nam je malo prekrižal še nedavni sneg, ki je zamedel severni del planine. Želeli smo se namreč povzpeti na Rzenik in obiskati upokojenega župnika Franceta Urbanijo na planini Rzenik. Kljub temu, da je naš član Bogo Bajc Franceta povabil in je on dejansko »prišibal« na planino pa smo morali ta načrt opustiti. Kljub temu je bil izlet nepozaben za nas in še bolj za naše prijatelje, ki so v večini planino videli prvič, vsekakor pa prvič v tem sijaju.

Vsem sodelujočim se lepo zahvaljujemo in upamo, da se prihodnjič spet vidimo.

Pripravil: Marko Petek

Nazaj na Novice in obvestila