Poročilo: Nogomet na najvišji ravni

Nazaj na Novice in obvestila

Poročilo: Nogomet na najvišji ravni

Nekdaj še jugoslovanski, po osamosvojitvi pa slovenski nogomet na najvišji ravni se je igral in se še vedno igra na Korošici – 1800 m nad morjem. V avgustu je to redni turnir v malem nogometu po splošnih nogometnih pravilih, ki ga organizira PD Celje Matica od leta 1996 naprej. Prvo nedeljo v oktobru je pa to nogomet, po malo prirejenih pravilih (ni avta, ni ofsajda, ni golmana…) – že od leta 1979 v organizaciji AO PD Kamnik. V začetku in še veliko let po tem je bil to nogomet ob zaključku poletne alpinistične sezone; pravzaprav prijateljsko srečanje alpinistov dežele Kranjske in dežele Štajerske. Ta tradicija se sicer še vedno nadaljuje, vendar je prisotnih alpinistov, predvsem štajerskih bolj malo, ker imajo pač druge pomembnejše zadeve. Pa tudi iz Kranjske ni ravno veliko pravih alpinistov. Zato je udeležba omogočena pač vsaki planinki ali planincu, ki takrat pride gor.
Za razliko od lani, letos ni bilo epidemioloških problemov, pa tudi vreme je bilo zelo ugodno, tako da sta se ekipi izbranih pomerili ob večjem številu navijačev, ki so spremljali dvoboj.
Po začetnem udarcu so Štajerci navalili z vso močjo, tako da so se morali v začetku malo presenečeni Kranjci braniti na vse kriplje. Tako je igra večino časa potekala na kranjski polovici igrišča. So se pa Kranjci hitro organizirali v »bunker«, tako da Štajercem kljub veliki zagnanosti, skoraj stalni gneči pred kranjskim golom, volji in trudu tokrat žoge ni uspelo spraviti v kranjski gol in se je tekma končala z neodločenim izidom 0:0.
Prihodnja taka tekma v nogometu na najvišji ravni bo v nedeljo, 1. oktobra 2023, z začetkom točno opoldne na Korošici, če le ne bo preveč neugodnih vremenskih razmer (močnejših padavin v dopoldanskem času; zapadli sneg ni ovira!).

Besedilo: Bojan Pollak

Fotografije: Bojan Pollak in Uroš Resnik

Nazaj na Novice in obvestila