Poročilo: Izvir Pake

Nazaj na Novice in obvestila

Poročilo: Izvir Pake

Prvo novembrsko nedeljo smo se odpravili raziskovat manj znan predel Koroške. Poiskali smo izvir reke Pake. Pohodniki, ki gredo po markirani poti iz Mislinje na Roglo, običajno niti ne slutijo, da gredo pet minut hoda od izvira Pake a jim je v opravičilo to, da odcep ni označen, vsaj ne vidno.  Paka ima med slovenskimi rekami eno najbolj raznovrstnih poti, saj vsakih nekaj kilometrov spremeni smer toka in preide v povsem drugačno pokrajino.

Mi smo začeli v Srednjem Doliču, ki je štiri kilometre oddaljen od Mislinje. Pot je dokaj lepo označena, čeprav ne s planinskimi oznakami in tudi ni vrisana v planinske zemljevide. Najprej smo hodili po asfaltni cesti in nato zavili v gozd. Pot se je vztrajno vzpenjala po gozdu, prečkala je travnike in nas vodila mimo osamljenih pohorskih kmetij. Po dveh urah hoje smo prišli do potočka, ki nižje dobi ime Paka. Po treh urah hoje, saj smo se dvignili skoraj 900 metrov smo prišli do izvira.

Izvir ni tako mogočen kot sta Slap Savica ali Slap Rinka. Vendar tudi izviri Donave, Drave ali Mure niso kaj bolj mogočni in vodnati. Če tam ne bi pisalo, da so to izviri teh rek, tega sploh ne bi opazili in ne bi vedeli od kot so te mogočne reke. Naš cilj je bil, da smo odkrili, za nas nov delček Pohorja.

Od izvira smo se še malo dvignili in po petih do desetih minutah dosegli markirano pot iz Mislinje na Roglo in se po njej spustili v Mislinjo kjer smo pot zaključili.

V Mislinji smo se v nekdanji železniški postaji naredili zaključek. Oba voznika, Janez in Marjan sta se odpovedala povračilu za vožnjo in smo zbrani denar delno porabili za kavo in pivo, preostanek 30 EUR pa smo donirali Zvezi prijateljev mladine Ljubljana.

Marjan Kobav

Nazaj na Novice in obvestila