Kamniški občan – Planinski kotiček

Nazaj na Novice in obvestila

Kamniški občan – Planinski kotiček

NOVA ČLANA GRS

Kamniški reševalci so v maju dobili dva nova člana, natančneje članico in člana. Marjana Prezelj je postala druga ženska v Kamniku, ki ji je uspelo stopiti med vrste gorskih reševalcev in ni zdravnica, prav tako je Blaž Vrabec uspešno opravil vse preizkuse in izpite. S tem se vrste reševalcev pomlajujejo, saj je trenutno povprečna starost članov GRS v Kamniku, ki imajo licenco, 47 let. Med pripravnike pa so bili sprejeti Aleš Hočevar, Tadej Trobevšek in Urban Novak, kar bo pomenilo novo pomladitev, ko bodo opravili vse preizkuse in izpite.

ALPINISTIČNA ŠOLA

AO Kamnik že vrsto let uspešno skrbi za svoj podmladek in redno organizira alpinistično šolo (AŠ). Letošnja AŠ, ki jo bo ob pomoči drugih članov AO vodil alpinistični inštruktor Jure Prezelj, se bo začela v torek, 29. septembra, ob 19. uri v prostorih PD Kamnik na Šutni 42. Podrobnejše informacije na spletni strani www.drustvo-pdkamnik.si in telefonski številki 041/267-333 oz. e-naslovu: jure.prezelj@gmail.com. Prvi konec tedna v oktobru je predvidena preizkusno-spoznavna tura, nato bodo sledila predavanja, vaje in ture, predvidoma do sredine maja 2010.

PLANINSKA ŠOLA

Na osnovni šoli Šmartno v Tuhinju že nekaj let zelo uspešno deluje planinski krožek – planinska sekcija pod vodstvom Lučke Drganc. Med šolskim letom se redno sestajajo in učijo koristne stvari za hojo v planine, kar nato praktično uporabljajo na izletih. V času šolskih počitnic se odpravijo za več dni v planine – eno leto na planinski tabor (ta je bil lani na Komni), drugo leto pa v planinsko šolo, ki je običajno na Kamniškem sedlu. Tako je bilo tudi letos. Od 17. do 19. avgusta je Lučka skupaj s Francem Obrezo organizirala planinsko šolo, ki je obsegala predvsem praktične vaje iz hoje, plezanja, orientacije, poznavanja in varovanja gorske narave, vozlov, poznavanja planinske zgodovine, prve pomoči in podobnega. V ponedeljek dopoldne so se z Jermance povzpeli na Kamniško sedlo, kjer so nato po krajšem počitku vadili hojo, plezanje, orientacijo. Nad Babami so videli tudi dva mlada kozoroga. V torek so osvojili Planjavo, kjer so poleg kozorogov videli cel trop gamsov. Po vrnitvi v kočo je bil daljši preizkus znanja, pa tudi prisrčno praznovanje obletnice rojstnega dne enega od udeležencev. V sredo dopoldne so šli na Brano, popoldne pa sestopili čez Okrešelj v Logarsko dolino.

    Udeleženci planinske šole na vrhu Planjave.

Nazaj na Novice in obvestila