Utrinki: DAN SLOVENSKIH PLANINCEV NA KALU –  10. JUNIJ 2023, POSAVSKO HRIBOVJE

Nazaj na Novice in obvestila

Utrinki: DAN SLOVENSKIH PLANINCEV NA KALU –  10. JUNIJ 2023, POSAVSKO HRIBOVJE

Slovenski planinci imamo vsako leto – vsaj enkrat vseslovensko srečanje Planinskih društev. Tokrat so srečanje odlično pripravili planinci iz Hrastnika.

Za pohodnike, ki so prišli v Hrastnik z vlakom, je bil brezplačno  preskrbljen  avtobusni prevoz do izhodiščnih točk. Da je izvedba potekala nemoteno, je na cesti veljal poseben prometni režim. O pravilih prometa so bile  vodje planinskih skupin predhodno obveščene.

Mala skupina pohodnikov iz Planinskega društva Kamnik smo se do Hrastnika pripeljali z osebnimi avtomobili. Na trgu pred vhodom v rudnik, smo se pridružili vodnikom iz Hrastnika in se skupaj odpravili po markirani planinski poti čez Klobuk do Planinskega doma na Kalu. Za zmerno hojo in kratek postanek na Klobuku smo rabili slabi dve uri in pol.

Prireditveni prostor je bil skrbno urejen, veliko planincev od vsepovsod, veliko je bilo tudi inPlanincev. To so gibalno ovirani planinci, ki potrebujejo za pot spremstvo – invalidi in slepi planinci. Mi smo dobili lep prostor, z razgledom na celotno dogajanje. Tudi mi nismo več rosno mladi, in ugotavljali smo, da smo žal bili na prireditvi v večini stari planinci. Seveda, mladi imajo raje adrenalinska dogajanja.

Prireditelji so poskrbeli za dobro hrano in pijačo, vse jim je šlo dobro od rok. Spremljala nas je glasba in nagovori prirediteljev. Lepo dogajanje so zaokrožili številni Prapori Planinskih društev iz cele Slovenije. Pogrešali smo kamniškega.

Čakal nas je še spust nazaj v dolino. Vreme nam je bilo naklonjeno. Zaključili smo lep izlet.

Katja Tabernik

Nazaj na Novice in obvestila