Dan kamniških planin – Naravo je treba varovati

Nazaj na Novice in obvestila

Dan kamniških planin – Naravo je treba varovati

Spremenljivo in precej hladno vreme ni odvrnilo nekaterih planincev, da so se povzpeli še na Grintovec, ki je bil tokrat pokrit z deset centimetrsko belo kapo. Navzoče in prijatelje iz pobratenega Trofaiacha v Avstriji so na prireditvenem mestu ob koči pozdravili podpredsednik planinskega društva Kamnik Zdravko Bodlaj, podžupan Občine Kamnik Igor Žavbi in predstavnik iz Trofaiacha. 

Med govori so za pesem in glasbo poskrbeli: Prvo slovensko pevsko društvo Lira pod vodstvom Primoža Krta, harmonikar Denis Kregar in priložnostni kvartet v sestavi Nuša Fujan, Vladka Vremšak, Primož Krt in Tone Rakar. Da je prireditev gladko tekla je skrbela Vladka Vremšak.

Podpredsednik Bodlaj je nagovoril zbrane prijatelje PD Kamnik:”Spoštovane planinke, cenjeni planinci!Prisrčno pozdravljeni na tradicionalni prireditvi Dnevu kamniških planin na Cojzovi koči na Kokrskem sedlu. Poseben pozdrav namenjam podžupanu Občine Kamnik gospodu Igorju Žavbiju in našim prijateljem, planincem iz Trofaiacha. Pozdrav namenjam tudi vsem tistim ljubiteljem gora, ki se iz različnih razlogov niso udeležili tega prijetnega druženja.Praznovanje Dneva kamniških planin je ob prijetnem druženju in bogatem kulturnem programu priložnost, da vsak pri sebi razmisli, kaj storiti in kako se potruditi, da bodo naše čudovite gore ostale takšne, kakršne smo dobili od naših predhodnikov.Preživljanje prostega časa v naravi ima pozitivne in tudi negativne učinke na udeležence in na okolje. Žal je neokrnjene narave vedno manj, zato je toliko bolj pomembno zavedanje o varovanju in ohranjanju narave in kulturne dediščine, kot tudi zavedanje o sožitju z naravo, našem “druženju” z njo in v njej z drugimi ljudmi. Dejavnosti v naravi so za mnoge način življenja in predstavljajo del splošne in športne kulture. Naravo je treba spoštovati, se od nje učiti in predvsem varovati. Prav slednjega se še kako zavedamo v PD Kamnik. Skrbimo, da maksimalno izkoriščamo naravne danosti v smislu izkoriščanja energije, tako sončne kot vetrne. Zato smo na obeh naših visokogorskih kočah namestili nove vetrne agregate, za kar gre velika zahvala Občini Kamnik za izdatno finančno pomoč. Prijatelji! Dovolite mi, da se vam iskreno zahvalim za današnjo udeležbo, hvala vsem nastopajočim in zahvala oskrbniškemu osebju koče, ki danes gosti to srečanje.

Naj zaključim moje razmišljanje z mislijo gornika, akademika dr. Matjaža Kmecla: “Drugače jih ne doživljam, teh naših hribov. Takole, preprosto, sprotno, vse polno barv in vonjav, precej glasov, vmes kakšna bolj čudna misel, kakšen strah, vse preplavljeno s prijetnim telesnim naporom, pa spet kakšen prijateljski pomenek, kakšna žival, vse polno rož in drevja in zvestoba. Brez zvestobe ni nič.”

Besedilo: Irena Mušič HabjanFotografije: Matjaž Šerkezi 

Nazaj na Novice in obvestila