Utrinki prireditve – 130 let močne tradicije

Nazaj na Novice in obvestila

Utrinki prireditve – 130 let močne tradicije

OB 130-LETNICI DRUŠTVA NAS DRUŽI MOČNA TRADICIJA

V Kamniškem domu kulture je v petek, 13. oktobra 2023, potekala slavnostna akademija ob 130-letnici Planinskega društva Kamnik. Predstava, film in kulturni program s slavnostnim govornikom dr. Igorjem Škamperletom je dobila svoj epilog z mladima planincema, ki sta se na svojem popotovanju spoznavala z vsakdanjikom planinca in postopoma našla svojo vlogo med njimi.

»Tukaj je lepo pa daleč se vidi,« je bil naslov prireditve. Te besede povedo več kot dovolj. Skupni motiv planincev je gotovo skrit v teh besedah. Člane Planinskega društvu Kamnik druži mnogo različnih dejavnosti. Kar devet različnih odsekov izvaja bogat program društva. Od markacistov, alpinistov, športnih plezalcev, kolesarjev, vodnikov, gospodarjev koč, varuhov narave in mladincev. Vsak od njih v srcu nosi gore. Njihova predanost in entuziazem ter želja po druženju z enako mislečimi ljudmi premagajo vse ovire na poti. To utrdi človeka in ustvari močno tradicijo, ki gre iz generacije v generacijo.

Z ustvarjalci prireditve, na čelu z Mojco Volkar Trobevšek, ki je prispevala idejo, scenarij ter režijo, in nastopila z interpretacijo izbranih citatov ob spremljavi kitarista Marka Fujana, so na prireditvi nastopili tudi odlični pevci Lire, ki z močno zborovsko tradicijo že od samih začetkov spremljajo društvo. Zala Smolnikar ob spremljavi svojega očeta na harmoniki, Anže Slana s svojo pripovedjo, mladinci društva, ki redno obiskujejo tabor Vesele gorice ob spremljavi Žige Macedonija. Glavni zvezdi Tine in Tristan Trobevšek sta kot glavna junaka filma požela največji aplavz na prireditvi. Film Greva na Kamniško sedlo sta ustvarila Mojca Volkar Trobevšek in Andrej Podbevšek, ki ga je posnel in zmontiral ter prispeval marsikakšno iskrivo idejo. Za izbor glasbenikov na prireditvi je poskrbela Vladka Vremšak.

Vzporedno s pripravo prireditve je potekala tudi priprava jubilejnega zbornika Močna tradicija ob 130 letnici Planinskega društva Kamnik pod uredniškim vodstvom Darje Horvatič. Z izbrano uredniško ekipo Ireno Mušič Habjan, Vladimirjem Habjan in Francetom Malešičem je nastal čudovit zbornik. Zbornik vsebuje vsakdanje zgodbe zadnjih desetih let, ki jih doživljajo in krojijo člani društva. Kljub modernemu pristopu pa so se avtorji zbornika odločili za klasičen papirnati izvod. Mnenja so, da se literatura te vrste ljudem še vedno najbolj približa v tiskani izvedbi. Zbornik je vsekakor vreden branja, saj se Planinsko društvo Kamnik ponaša z bogato in močno tradicijo.

PD Kamnik

Nazaj na Novice in obvestila