Zlat cepin zopet v Sloveniji

Nazaj na Novice in obvestila

Zlat cepin zopet v Sloveniji

Novak in Prezelj sta skupaj s Haydnom Kennedyjem in Manujem Pellissierjem oktobra lani preplezala prvenstveno smer na 6173 metrov visoko goro Cerro Kištvar v Indiji. Tehnično izjemno zahteven vzpon, ki so ga ocenili z ED+, povišano najvišjo stopnjo francoske ocenjevalne lestvice, so zaznamovali spremenljivo vreme in zahtevne razmere, a slovensko-ameriško-francoska naveza je v alpskem slogu preplezala 1200 metrov dolgo prvenstveno smer “Light before wisdom ” (svetloba pred modrostjo) v vzhodni steni Cerro Kištvarja, za aklimatizacijo pa še zahtevno smer po južnem grebenu na Chomochior (6278 m).

Podelitev zlatih cepinov bo od 14. do 17. aprila v francoskem kraju La Grave. Dogodek vse bolj pridobiva festivalske razsežnosti. “Po pravici povedano, nisem razmišljal, katera od spremenljivk v kompleksni enačbi je bila pri komisiji odločilna, da so nas povabili na letošnji dogodek. Prav zaradi tega, ker alpinističnih vzponov ni mogoče objektivno oceniti, se mi zdi fino, da se dogodek počasi preobraža v – kot ga organizatorji sami imenujejo – festival, kar se sliši manj tekmovalno in tako tudi bolj ustreza pojmu alpinizma,” je povedal vodja odprave Novak.

Poleg Novaka, Prezlja, Kennedyja in Pellissierja zlati cepin prejmejo še ukrajinska naveza Nikita Balabanov in Mihail Fomin za vzpon na Talung (7348 m, Nepal), angleška alpinista Mick Fowler in Paul Ramsden za vzpon na Gave Ding (6571 m, Nepal) ter francosko-ameriško-argentinska naveza Lise Billon, Antoine Moineville, Jerome Sullivan in Diego Simari za vzpon na Cerro Riso Patron (2550 m, Čile).

Prezelj je postal prvi alpinist, ki mu je zlati cepin uspelo dobiti štirikrat. Prvi zlati cepin sta leta 1992 prejela Prezelj in Andrej Štremfelj za prvenstveni vzpon po južnem stebru Kangčendzenge (8476 m). Leta 1997 sta ga prejela Tomaž Humar in Vanja Furlan za novo smer v severozahodni steni Ama Dablama (6812 m) v Nepalu. Leta 2007 je nagrado drugič prejel Prezelj, skupaj z Borisom Lorenčičem za preplezano novo smer v stebru Čomolharija (7326 m); istega leta je zlati cepin po mnenju občinstva prejel še Pavle Kozjek za prvenstveni solo vzpon na Čo Oju (8201 m) in objavo fotografije poboja tibetanskih beguncev na prelazu Nangpa La. Leta 2012 sta zlati cepin za smer Sanjači zlatih jam v K7 West (6858 m) v Pakistanu prejela Luka Stražar in Nejc Marčič, leta 2015 pa za prvenstveni vzpon v severni steni Hagshuja (6657 m) v indijski Himalaji Aleš Česen, Luka Lindič in Prezelj.

Bravo Mako in Urban!

Vir: http://www.rtvslo.si/sport/preostali-sporti/novak-in-prezelj-dobitnika-zlatega-cepina/388893

Nazaj na Novice in obvestila