130 LET MOČNE TRADICIJE – ZBORNIK PD KAMNIK

KNJIGA
KNJIGA 3
KNJIGA 1
KNJIGA 2
KNJIGA 5

130 LET MOČNE TRADICIJE – ZBORNIK PD KAMNIK

17,00 

Opis

Spoštovani bralci in bralke!

Pred vami je četrti zbornik Planinskega društva Kamnik, s katerim v letošnjem letu v okviru vrste drugih dogodkov zaznamujemo sto trideset let delovanja društva. Namen tega zbornika je podoben kot pred desetimi leti: pregledati delovanje društva v preteklem desetletju. Ta namen je najočitnejši v prvem poglavju zbornika, ki prinaša poročila o delovanju posameznih odsekov. Nadaljuje se s poglavjem o tradicionalnih dogodkih, ki jih društvo prireja že vrsto let in so sestavni del njegove identitete. V poglavju Pogovori lahko preberete intervjuje s sedanjim in nekdanjim predsednikom društva, pa tudi z drugimi člani društva, ki mogoče niso tako vidni, pa društvo brez njih vseeno ne bi moglo delovati. Da pa naše delovanje ne bi predstavili zgolj s suhoparnimi poročili, vam v branje ponujamo nekaj doživetij naših članov v preteklem desetletju. Spominjamo se tudi članov, ki so nas v tem obdobju zapustili, na koncu pa smo vključili še nekaj drobcev iz zgodovine društva in planinstva na Kamniškem nasploh.

Večina besedil je bila napisana posebej za ta zbornik, dodali pa smo tudi nekaj besedil, ki so bila že objavljena v drugih publikacijah, kar je tudi posebej omenjeno. Prav tako je bila že objavljena večina besedil v poglavju o doživetjih, in sicer na spletni strani društva, ki pa smo jih za objavo v tem zborniku samo malce priredili.

Zakaj v dobi digitalizacije in digitalnega, ko so informacije le en klik stran, sploh še izdajati zbornik na papirju? Razlogov za je več. Kot omeni Irena Mušič Habjan v svojem prispevku v prvem poglavju, je to oblika povzetka delovanja društva, ki pokaže napredek in spremembe v določenem časovnem obdobju oziroma desetletju. Drugi razlog je seveda ta, da publikacijo vzameš v roke in jo prebereš, kar je navada, ki vse bolj izginja. Potem pa je tu še tretji razlog, ki bi ga na kratko lahko strnila takole: Papir prenese vse. Ko smo namreč v uredniškem odboru začeli delo, smo si najprej želeli osvežiti spomin na pretekli zbornik, pa smo razočarani ugotovili, da je disk, na katerem je bilo shranjeno vse gradivo prejšnjega zbornika, medtem postal neuporaben. Tako nam je ostalo le gradivo na papirju.

Tako kot velika večina dejavnosti v Planinskem društvu Kamnik je tudi ta zbornik v pretežnem delu sad prostovoljnega dela. Če boste bralci v zborniku opazili nedoslednosti ali napake, se za te v imenu uredniškega odbora že vnaprej opravičujem. Zahvaljujem se vsem piscem prispevkov, avtorjem fotografij, Francetu Malešiču za strokovni pregled besedil ter seveda Ireni in Vladimirju za dobro sodelovanje.

Prijetno branje vam želim!

 

Darja Horvatič

urednica zbornika

has been added to your cart:
Blagajna