Razglasitev vrhunskih dosežkov v alpinizmu

Nazaj na Novice in obvestila

Razglasitev vrhunskih dosežkov v alpinizmu

V Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah je 13. januarja 2011 potekala slovesna razglasitev vrhunskih dosežkov v alpinizmu in športnem plezanju za leto 2010, ki sta jo prvič skupaj organizirali Komisija za alpinizem Planinske zveze Slovenije in Komisija za športno plezanje PZS.

Prisotne so pozdravili predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik, načelnik Komisije za alpinizem PZS Miha Habjan, načelnik Komisije za športno plezanje PZS Tomo Česen in župan občine Domžale Toni Dragar.

Strokovno skupino za izbor najuspešnejših alpinistov so sestavljali Tone Škarja (Komisija za odprave v tuja gorstva PZS), Miha Habjan (Komisija za alpinizem PZS), Tina Di Batista, Tadej Debevec, Milan Romih, Urban Golob in Peter Mežnar.

Pri zbiranju, primerjavi in izboru najkvalitetnejših alpinističnih vzponov je vedno težka odločitev, na koncu pa so izbrani najuspešnejši alpinisti dobili prepričljivo večino glasov. »Pri fantih so bili vzponi dokaj izenačeni,« pravi načelnik Komisije za alpinizem PZS Miha Habjan, »prevladali so vnovična (kot dolgoletna) premočrtna kvaliteta vzponov ter kreativnost in uspešnost na odpravah. Pri najbolj perspektivnih so bili vzponi tudi dokaj izenačeni, pretehtala pa je visoka raven kvalitetnih vzponov. Pri dekletih so, razen z eno izjemo, kjer kvaliteta vzponov odstopa od povprečja, najboljši vzponi dokaj primerljivi.«

Najuspešnejši alpinist v letu 2010 je Andrej Grmovšek. Najuspešnejša alpinistka v letu 2010 je Martina Čufar. Najperspektivnejši alpinist v letu 2010 je Matic Obid.

 

Tadej Krišelj (AO Kamnik) – Nagrada za posebne dosežke
Tadej Krišelj je prav tako predstavnik mlajše generacije alpinistov. Od njega smo tudi že vajeni vsakoletnih odličnih vzponov poleti in pozimi, kar je v letu 2010 samo potrdil. Težke proste ponovitve, vsestranskost in zagnanost so Tadejeve odlike, ki jih bo v bodoče le še nadgrajeval. 

Seznam pomembnih vzponov v letu 2010:

Čingulmaki, Rušica, 250 m, VIII+/IX-, NP
Rio, Anića  Kuk, 300 m, VIII+
Feferon, Anića Kuk, 140 m, VIII+, 1. PP
Footless Madness, Cornwall, 20 m, E6, NP
Black magic, Cornwall, 80 m, E5, NP
Direktna čez ploščo, Skuta, VIII-, 350 m
Zimska zajeda Jubilejne, Dolgi hrbet, 500 m, V/5 M6, prvi v sezoni
Zadnji slap + Sveča za Fula, Prednja glava, WI 5+, 350 m
Ledenka, Štajerska Rinka, M8, AI6, 550 m

 

 

Nazaj na Novice in obvestila