Poročilo: Šavrinsko gričevje

Nazaj na Novice in obvestila

Poročilo: Šavrinsko gričevje

Sončna vremenska napoved nam je ohranjala dobro razpoloženje tudi med vožnjo skozi ljubljansko in notranjsko meglo proti morju.  Že od Unca naprej nas je spremljalo modro nebo, ki nas je brez oblaka  pričakalo v Novi vasi, kjer smo začeli s pohodom.

Razgledne travnate in gozdne poti Šavrinskerga gričevja so nas pripeljale do začetka vasi Krkavče, kjer smo za trenutek skrenili, da smo si ogledali kopijo megalita, več kot 2000 let starega kamna.

Skozi Krkavče, mimo starih istrskih hiš, nas je pot vodila navzdol, po gozdnih poteh, vse do malega izziva, prečkanja potoka po sicer trdnem, a malce spolzkem mostu (ali po kamnih, ki jih je Dare prijazno namestil med  bregovoma).

Pot se je položila, po dolini Dragonje smo hodili med polji in vinogradi, našli sončno mesto za malico ter prišli do naslednje vasi, Dragonja. Začetek vzpona, tudi po gozdni poti prepredeni s sledmi divjih svinj. (Še dobro, da so bile le sledi.) Precej strm vzpon nas je pripeljal do oljčnikov in Tonine hiše, odličnega primera istrske arhitekture v vasi Sv. Peter. Z razgledom na Novo vas in Krkavče smo se strmo spustili do potoka in strmo vzpeli do izhodišča.

Pred povratkom pod kamniške planine še „After hike“ v lokalni gostilni.

Besedilo: Vlasta Kappus

Fotografije: Vlasta Kappus in Dare Malavašič

Nazaj na Novice in obvestila