Planinski kotiček

Nazaj na Novice in obvestila

Planinski kotiček

TURNO SMUČARSKO KOLESARSKI ODSEK (TSKO) VABI V SVOJE VRSTEKo se je ob koncu leta 2013 pri PD Kamnik ustanavljal odsek za turno smučanje in gorsko kolesarstvo, je marsikdo zmajal z glavo, češ, to pa ne bo šlo. Ampak je! To je se je pokazalo v vsem času njegovega delovanja. Sedaj šteje več kot članic in članov, ki so v tem obdobju opravili skupaj več 100 turno-smučarskih tur, nekateri tudi po več kot 30 na leto (letos tudi smučanje s Kazbeka, lani pa z Elbrusa v Kavkazu) in veliko kolesarskih tur.. Poleg same osnovne dejavnosti – turno smučanje in kolesarstvo (ne samo gorsko), je TSKO pomemben tudi zaradi ekološkega osveščanja turnih smučarjev in kolesarjev, spoštovanja predpisov in povečevanja strpnosti in razumevanja različnih uporabnikov gorskega in planinskega prostora. Takemu osveščanju so namenjena tudi razna usposabljanj, ki jih prireja. Tako bo v januarju organiziral kratek tečaj turnega in alpskega smučanja, ki bo namenjen tudi za večjo varnost smučarjev. Če morda koga to zanima, naj pogleda spletne strani PD Kamnik. 

Med vzponom na 5034 m visoki Kazbek (avtor: Vital Vek)

SPLETNA KAMERA NA KAMNIŠKEM SEDLU PD Kamnik je že v pretekli zimski sezoni na koči na Kamniškem sedlu postavilo spletno kamero, s katero je hotelo posredovati sliko stanja na Sedlu vsem možnim obiskovalcem, pa tudi drugim ljubiteljem planin. Vendar ta kamera ni uspela preživeti niti poskusnega obratovanja. Neki “ljubitelj gora” nikakor ni mogel prenesti, da bi lahko še drugi videli kakšno je stanje na Sedlu in je kamero odnesel neznano kam. Zato so letos namestili novo. Slika sicer ni v živo, ampak z zamikom, kar pa za informacijo o razmerah popolnoma zadostuje. Kogar zanima, lahko poišče sliko na spletni strani PD Kamnik ali pa spletni strani hribi.net.

NOVA KAMNIŠKA ALPINISTAOrganizirano, vztrajno in redno delo z alpinističnimi šolami se kamniškemu AO obrestuje. Od vseh vpisanih v AŠ običajno samo okoli 15 % doseže tudi naziv alpinist. Če pa AŠ redno potekajo, jih od vseh tečajnikov prav gotovo nekaj postane tudi alpinist. To je v letu 2015 uspelo Dejanu Kuserbanju in Alenu Voljkarju, ki sta uspešno opravila tako izpit kot tudi izpitno turo. Vendar to ni bilo dovolj, da bi postala prava kamniška alpinista. Za ta naziv sta 12. decembra na Kokrskem sedlu prestala še “alpinistični krst” oz. “sprejem”. Pred samim sprejemom je bila tudi podelitev priznanj za »naj vzpon« pripravnika, ki ga je dobil Žiga Oražem za vzpone v Yosemitih in drugje in za »najbolj odbito dejanje«, ki ga je dobil Andrej Rezar. Po sprejemu pa je sledila je sproščena zabava do jutranjih ur.Dopoldne in popoldne pred sprejemom je bil čas polno izkoriščen. Inštruktorji Matej Bizjak, Franci Brcar, Jaka Capuder, Marjan Kregar, Simon Kurinčič in Bojan Pollak ob sodelovanju Andreja Slaka so vodili vaje iz tehnike gibanja v snegu in zimske plezalne tehnike za tečajnike letošnje AŠ na Legarjih.

Vaje gibanja po snegu

Komisija za sprejem.

Nova kamniška alpinista: Dejan Kuserbanj in Alen Voljkar.

Besedilo in fotografije: Bojan Pollak

Nazaj na Novice in obvestila