Jul 13 2024
13. julija, 2024

PD TRZIN vabi na izlet na URŠLJO GORO

Uršlja gora ali Plešivec je najvzhodnejši karavanški vrh, ki leži med Slovenj Gradcem in Črno na Koroškem. Zaradi izjemnega razgleda po vsej Koroški do Kozjaka in Kamniško-Savinjskih Alp je pomembna razgledna postojanka na slovenski planinski poti.

V soboto, 13.7. vas vabimo na izlet na Uršljo goro – ki ji Korošci ljubkovalno rečejo Urška. Vročina konec tedna ne bo več tako huda, pot, ki bo od nas terjala le uro hoje, večinoma po gozdu, pa ne bo preveč naporna. A Urška lahko obiskovalcem ponudi in pokaže marsikaj – starodavno cerkev svete Uršule, gostoljuben planinski dom, najvišji čebelnjak v Sloveniji, skalo, v katero se je ugreznila noga svete Uršule, in še marsikaj drugega, tudi samodejna vremenska postaja. Gora je izredno razgledna in prav primerna za obisk v poletnih mesecih.

Zbor udeležencev bo ob 6.30. uri na parkirišču pred trgovino Spar v Trzinu.

Prevoz bo z lastnimi avtomobili, hrana iz nahrbtnika (čeprav tudi v domu na Gori postrežejo z okusnimi jedili in seveda tudi osvežilnimi pijačami).

Cena: poračun voznikom za stroške goriva (cca. 10–15 €/udeleženca_ko).

Prihod: do 19. ure na izhodišče – pred trzinski Spar.

Izlet bo vodil Miro Štebe, ki do petka zjutraj sprejema tudi prijave na telefon/SMS: 041 370 206.

Opis poti:

Iz Slovenj Gradca ali Raven na Koroškem se zapeljemo v Kotlje, od tam pa z vožnjo nadaljujemo na lokalno cesto, ki vodi mimo župnijske cerkve (če prihajamo iz smeri Slovenj Gradca v glavnem križišču v Kotljah nadaljujemo naravnost, če pa prihajamo iz smeri Raven na Koroškem pa nadaljujemo desno). Za cerkvijo se cesta počasi prične vzpenjati, nato pa nas po približno kilometru vožnje pripelje do križišča ob cerkvi sv. Mohorja in Fortunata, kjer nadaljujemo levo. Ko nas malo naprej cesta pripelje ob rob gozda, kjer nadaljujemo desno (naravnost Ivarčko jezero). V nadaljevanju nas vzpenjajoča se cesta vodi še mimo nekaj križišč, kjer nadaljujemo v smeri Naravskih Ledin. Od Naravskih ledin nadaljujemo naravnost, po cesti, ki kmalu preide na jugozahodna pobočja Uršlje gore, nato pa na naslednjih dveh križiščih nadaljujemo levo v smeri Uršlje gore. Višje se cesta dokaj strmo vzpenja, nato pa polkrožno zavije levo. Parkiramo na primernem mestu ob zapornici, kjer je v bližini tudi označeno razpotje več poti.

Opis poti:

Z izhodišča na izravnavi pod Malim vrhom nadaljujemo po makadamski cesti, preko katere je zapornica. Po cesti, kateri se kmalu priključi markirana pot od Poštarskega doma pod Plešivcem in Ivarčkega jezera, se pričnemo kar strmo vzpenjati. V nadaljevanju se s ceste, ki sprva še poteka skozi gozd odcepi oz. priključi še nekaj poti, mi pa ves čas nadaljujemo po cesti. Višje se gozd konča in vse bolj razgledna pot nas pripelje do cerkve sv. Uršule in nekaj korakov naprej še do planinskega doma.

Od doma nadaljujemo po poti, ki je med cerkvijo in domom proti oddajnikom. Pot oddajnike obide po levi strani in se v rahlem vzponu povzpne do križa na vrhu gore.

Planinski pozdrav, Miha

(VO PD Onger, Trzin)