Kamniška koča na Kamniškem sedlu

ZAPRTO

Spletna kamera

Odprtost

JANUAR – MAJ – koča je zaprta; ob lepih vikendih,  ko vremenske razmere dopuščajo varen vzpon se izvaja dežurstvo; v koči se je mogoče ogreti in kaj popiti, hrane ni

JUNIJ – SEPTEMBER – koča je stalno odprta

OKTOBER – DECEMBER – koča je zaprta; ob lepih v vikendih,  ko vremenske razmere dopuščajo varen vzpon se izvaja dežurstvo; v koči se je mogoče ogreti in kaj popiti, hrane ni

Opis postojanke

Koča stoji na prisojni strani tik pod grebenom Kamniškega sedla (1903 m), ki povezuje Planjavo in Brano. Nekateri uporabljajo za sedlo tudi ime Jermanova vrata, ki je nastalo v času rokovnjačev. Kamniška podružnica SPD je začela s pripravami za gradnjo koče že leta 1902, dogradili in odprli pa so jo 12. avgusta 1906. PD Kamnik je leta 1953 kočo obnovilo in prizidalo jedilnico, leta 1955 po postavilo tovorno žičnico; ker pa je koča postala pretesna in tudi ni več ustrezala sodobnejšim zahtevam obiskovalcev, so se odločili, da bodo zgradili novo. V začetku maja 1981 so začeli rušiti staro kočo in graditi novo; odprli so jo 23. julija 1983 ob 90-letnici Kamniške podružnice SPD. Leta 1990 so postavili sončne celice za pridobivanje električne energije, leta 1992 pa je koča dobila mobilni telefon.Koča je odprta od začetka junija do sredine oktobra.V velikem gostinskem prostoru je 120 sedežev, točilni pult, kamin in kaminska peč; v 9 sobah je 56 postelj: na treh skupnih ležiščih je 40 ležišč, štiri sobe po 2 ležišči, dva apartmaja s po 4-imi ležišči (in tušem) ter zimska soba z 12 ležišči; WC, umivalnica in prha s toplo in mrzlo vodo; voda kapnica, agregat za elektriko, telefon, internet.

Razgled:
Z vrha sedla se odpira razgled na vse strani. Na vzhodu se v bližini dviga zahodno ostenje Planjave, levo za njo pa se kaže Ojstrica; na jugu vidimo v bližini krnico med Planjavo in Brano, domačini ji pravijo Pastirci, za njo pa obširna gozdnata pobočja, ki padajo v dolino Kamniške Bistrice; na drugi strani doline se dvigajo vzhodna gozdnata pobočja Krvavca; na zahodu se v bližini pne Brana, desno za njo pa je nad Kotliči Turska gora; najlepši je pogled proti severu: pod nami je obširno območje Okrešlja, nad njim pa se dviga Mrzla gora; lepo vidimo slap Rinka, ki pada čez skalni prag; malo desno pod Okrešljem se nam pokaže celotna Logarska dolina, za njo vidimo Olševo, desno nad dolino skupino Krofičke, levo pa gorski greben nad Matkovim kotom.

Dostop:
Avto: po gozdni cesti iz Kamniške Bistrice do jase na Jermanci 5km, od koder je do koče 2h30. AP Kamniška Bistrica in Logarska dolina: od končne postaje v Kamniški Bistrici 3h30; od AP pod slapom Rinka v Logarski dolini čez Okrešelj 2h30; od AP pri domu Palenk v Logarski dolini 3h30.

Zanimivejše ture:
Planjava (2394 m) 2h; Ojstrica (2350 m) po poti pod Planjavo ter čez Lučko Babo in Škarje 4h; Brana (2252 m) 1h30; Turska gora (2251 m) čez Kotliče 2h30; Skuta (2532 m) čez Tursko goro 4h.

Prehodi do drugih postojank:
Frischaufov dom na Okrešlju (1396 m) 1h30; Kocbekov dom na Korošici (1808 m) čez Sukavnik in Britofe 3h; Cojzova koča na Kokrskem sedlu (1793 m) čez Tursko goro in Sleme 6h; Dom v Kamniški Bistrici (600 m) 3h.

Energetska obnove Kamniške koče

Naložbo sofinancirata RS in EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.