|


Letni program 2020 Medijsko središče Prijava na e-novice

Objavil/a: Katja Mlakar, sreda, 3. julij 2019, ogledov: 1385

Plezalni tabor MŠ športnega plezanja v Kotečniku

Takoj ob pričetku poletnih počitnic je ekipa ŠPO Kamnik organizirala tabor Mladinske šole v plezališču Kotečnik. Nastanjeni smo bili v kampu turistične kmetije Tratnik, tik pod plezališčem. Skupaj se nas je nabralo 13 otrok in dva trenerja Luka Podbrežnik ter Žiga Oražem. Tabor je trajal skupaj 6 dni in sicer od 25.6. do 30.6.

V torek popoldan, 25.6., smo najprej postavili šotore, razpakirali svoje stvari in pojedli krepko večerjo. Potem so otroci intenzivno vadili osnove vrvne tehnike. Učili so se, kako se pravilno privezati na vrv z vozlom osmica, kako rokovati in varovati z varovalnimi napravami in kako rokovati s plezalno opremo. Nekaj pouka je bilo usmerjenega tudi k etiki športnega plezanja, torej obnašanja v naravnih plezališčih.

Naslednje jutro so otroki komaj čakali na plezanje in imeli nahrbtnike s plezalno opremo pripravljene že dobro uro pred zajtrkom. Takoj po zajtrku smo se skorajda zapodili prvim plezalnim smerem naproti. Cel dan se je plezalo v sektorju Kolomon. Za prvi plezalni dan v skali so se prav dobro odrezali, poznalo se je samo, da manjka kilometrina v skali. Bolj kot ne vsi so splezali najmanj šest smeri in se hkrati odrezali tudi pri hitrem učenju znanja izdelovanja vozlov in varovanja soplezalca.

kotecnik 2019 (7)_1 kotecnik 2019 (9)_1
kotecnik_2019__10_ kotecnik_2019__11_

Drugi plezalni dan je bil, kar se težavnosti plezanja tiče, morda najbolj zahteven, saj so se otroci poskusili v vertikalnih ploščah smeri do težavnostne stopnje 6a+. Takšna težavnost smeri je za vajence skalnega plezanja precejšen zalogaj, vendar so nekateri kljub vsemu precej suvereno splezali vse plezalne izzive. Zvečer smo se rahlo utrujeni, a še vedno z viškom energije povezali s plezalci drugega tabora in se igrali družabne igre.

V petek, četrti dan tabora smo se malo odklopili od plezanja, zategnili vezalke gojzarjev in se odpravili na planinski pohod na Šmohor. Nekaterim to ni bilo najbolj pogodu, ampak gugalnica, ki je bila navezana na približno 20 metrov visoko vejo lipe, je navdušila vsakogar. Poleg gugalnice so otroci hodili tudi po vrvi, plezali po vejah dreves in v gozdu iskali sledove divjih svinj ter skrivnostnih kamnov s skrivnostnimi napisi. Za piko na i je ponoči res nekaj čudnega hodilo med šotori, menda divje svinje ali še hujši strahovi, zato je bilo naslednji dan mnogo otrok precej neprespanih.

V soboto, po za tiste z izostrenim sluhom neprespani noči, smo obiskali najbolj oddaljen sektor Pisani svet, kjer so tudi najdaljše smeri, visoke okoli 35 metrov. Kombinacija uro in pol dolgega pristopa z vso plezalno opremo, dolgih smeri in eno urnega sestopa seveda ni ustavila otrok. Zvečer smo se igrali Activity, se kartali in na koncu zakurili ogenj nad katerim smo popekli hrenovke in polpete.

kotecnik_2019__12_ kotecnik_2019__13_
kotecnik_2019__14_ kotecnik_2019__15_

Kar hitro so minili vsi dnevi, morda celo prehitro ob vsem pestrem dogajanju. Kar naenkrat je bila tu nedelja, zadnji dan tabora. Mladina je takoj zjutraj presenetila trenerje s tem, da so bili vsi šotori in oprema samostojno pospravljeni že pred zajtrkom. Tako smo imeli kar precej časa, da smo splezali še veliko smeri v sektorju Luska.

kotecnik_2019__16_ kotecnik_2019__17_
kotecnik_2019__1_ kotecnik_2019__4_

Plezalni tabor je uspel: mladina je uživala v gibanju v naravi, sklepala so se nova prijateljstva, splezali so veliko smeri, se naučili osnov vrvne tehnike in začeli pridobivati izkušnje gibanja v skali.

kotecnik_2019__5_
kotecnik_2019__7_ kotecnik_2019__9_

Luka Podbrežnik

 

 
Komentarji

Za oddajo komentarja se najprej prijavi
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo »všečkaj« ali objavi na FaceBook-u.

© Planinsko društvo Kamnik, 2020 | Šutna 42, 1240 Kamnik | tel.: 01/8391-345 | fax.: 01/8391-345 | e-pošta