|


Letni program 2020 Medijsko središče Prijava na e-novice

sobota, 8. december 2018, ogledov: 585

Gremo na Primorsko, gremo na Sabotin 609m

Iz Kamnika se bomo odpeljali proti Novi Gorici. Pri Solkanskem mostu bomo pustili avtomobile in se po južni strani odpravili na Sabotin. Vračali se bomo predvidoma po severni strani, kjer je pot nekoliko zahtevnejša (čelada, čelna svetilka) ob reki Soči nazaj do mostu.
 
Vrsta dogodkaVabila
Kdaj08.12.2018 7h
KjeGlavna avtobusna postaja Kamnik
PodročjeGoriško hribovje
Vodnik / kontaktUrška Petek
PrijavePrijave na urska.petek82@gmail.com ali na 041 552 939 (Urška) do petka, 7.12.2018.
InformacijeZa dodatne informacije sem na voljo vsak dan od 18. do 20.ure.
NamenTura je primerna za vse planince, ki so že opravili podoben vzpon. Dedki in babice lahko pripeljete tudi svoje vnuke. Glede na skupino se bomo odločili o poti sestopa.
TežavnostLahka pot
PotLahka pot
PrimernostTura je primerna za vse generacije.Primerno za družine
Višinska razlika509 m
Trajanje/dolžina2 do 3 ure
Način prevozaOsebni prevoz.
CenaNi dodatnih stroškov samo prevoz.
Oprema / dokumentiOsnovna oprema planinca: pohodni čevlji z narezano gumo, nahrbtnik, čelada, čelna svetilka, primerna oblačila, hrana in pijača.

S parkirišča prečimo solkanski most in nato na njegovi drugi strani opazimo planinske oznake za Sabotin (južna in severna pot). Za vzpon na Sabotin po "južni" poti nadaljujemo ob robu asfaltirane ceste, ki nas po nekaj minutah vzpona pripelje do ostrega desnega ovinka. Sredi ovinka bomo opazili smerno tablo za Sabotin, ki nas usmeri na strmo peš pot, ki se vzpne skozi pas grmičevja. Nekoliko višje markirana pot preči cesto in se nato na drugi strani vzpne po strmih stopnicah. Naprej strmina rahlo popusti in pot nas po nekaj nadaljnjih minutah hoje pripelje na staro vojaško mulatjero kateri sledimo le kratek čas. Med kratkotrajno hojo po mulatjeri pa nas pot pripelje do prijetnega "počivališča" in razgledišča za katerim se pot ponovno začne strmo vzpenjati. Naprej se vzpenjamo po deloma kamniti poti, ki nam občasno nudi lepe razglede na Goriško. Po približno 1 uri hoje pa nas pot pripelje na glavni greben Sabotina, kjer opazimo ruševine cerkvice svetega Valentina. Naprej se pot rahlo spusti in nas skozi redek pas grmičevja pripelje na naslednji predvrh Sabotina. Vzpon nadaljujemo po zelo razglednem grebenu s katerega se nam odpirajo lepi razgledi na reko Sočo in Sveto goro. Pot ob kateri opazimo številne ostanke iz prve svetovne vojne pa nas po uri in pol pripelje na vrh razglednega Sabotina. Izlet lahko podaljšamo do bližnje planinske koče in nato sestopimo po "severni" poti (pri sestopu po severni poti je priporočljiva svetilka in čelada). (vir.Hribi.net)


Komentarji

Za oddajo komentarja se najprej prijavi
SOCIALNA OMREŽJA
Če ti je vsebina všeč, jo »všečkaj« ali objavi na FaceBook-u.

© Planinsko društvo Kamnik, 2020 | Šutna 42, 1240 Kamnik | tel.: 01/8391-345 | fax.: 01/8391-345 | e-pošta